söndag 11 april 2010

Första morgonen.

God morgon Sverige!
Natten har varit bra för oss alla, vi somnade som slagna hjältar allihopa igår. Vaknade i morse av morgontrafiken o fläkten som surrade i taket. Lite overkligt att vi faktiskt är här! Vårat äventyr har börjat :)

Igår kväll träffade vi dr Jasper Goss som uppdaterade oss lite om Indiens historia, deras politiska situation samt hur fackrörelserna ser ut på olika ställen i Indien o de motsättningar som finns mellan olika grupper. Teplantaget vi ska besöka idag har en historia som inte är unik. På plantaget arbetar indier som från början inte är från det området. När Britterna började odla te fanns det ont om arbetskraft i den delen som var bra för teodling o därför rekruterade de arbetskraft från andra delar av landet. Det resulterade i att många fick lämna sina hemtraker o famlijer för att få chansen till arbete, det är ättlingar till dessa människor som idag fortfarande arbetar på dessa plantager. Det innebär att de är i minoritet i den del av indien de befinner sig i då deras kultur har sina rötter i en annan del av detta stora land. De olika kulturerna skiljer sig mycket från region till region, det är allt från språk, religon o seder.

Klockan 13 idag ska vi åka till Shikapur Te Garden som ligger strax utanför Siliguri. Det här plantaget är ett av de många plantgaen som drabbades hårt under tekrisen. Plantaget övergavs av sin ägare och lämnade sina arbetare åt sitt öde. Utan sjukvård, vattenrening, lön m.m blev varje dag till en kamp. Tackvare ett projekt som drivs av Kommunal o IUL (Globala facket för bla lantarbetare) har arbetarna idag vänt katastrof till framgång, idag är det mer lönsamt när de drivs av arbetarna än enskild ägare.

Det kommer nog att bli en väldigt intressant o lärorik dag.
Uppdatering av dagen kommer till kvällen.

Over and out!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar