onsdag 14 april 2010

Maktfördelning

Tänk för dig själv att du skulle vara beroende av din arbetsgivares "Goda vilja" för att kunna leva ett någorlunda hyggligt liv, vara beroende av att han väljer att lägga sitt vinstintresse åt sidan för din skull. Lägg sedan till en situation där det inte bara är dig han avsvarar för, utan för hela den arbetsstyrkan du är en del av.
För arbetarna på teplantagen är detta en verklighet, de är genom lag garanterade husrum, tillgång till vatten, skola, sjukvård etc. men av olika anledningar efterföljs ofta detta väldigt dåligt. En anledning är det faktum att trots Indiens bra lagar så efterföljs de dåligt, du måste själv kämpa för dina rättigheter - en kamp som blir svår då du kanske inte vet hur du ska gå tillväga. Tänk sedan den situation av beroendeställning som arbetarna står i, risken för avsked är skäl nog för de flesta att foga sig. Att bli avskedad från sitt arbete är inte samma där som för oss här i sverige, landets historia säger oss varför. De arbetarna som idag lever och arbetar på plantagen är ättlingar till samma människor som arbetade där under tiden av Brittiskt herravälde. Under kolonialtiden då mycket av teplantagerna förlades till nordöstra Indien som är lämpligt för teodling så rekryterades olika etniska grupper till arbete från andra delar av Indien. Plantagearbetarna föds i liknande hus som det vi tidigare visat, växer upp och leker på gatorna mellan husen, börjar att arbeta för att sedan åldras och dö på samma plantage. Dessa människor har på grund av detta en kultur och ett språk som inte hör hemma i dessa delar av indien,en kultur som gör dem bundna till det plantaget där de föds.
Allt detta ger ägaren en större maktposition, han vet hur beroende dessa människor är av honom. Med hot om att bara lämna plantaget och därmed arbetarna åt sitt öde ger det honom makt att tjäna pengar genom att ignorera och neka till den kostnad som ligger i att tillgodose arbetarnas behov - därmed också ignorera deras lagliga rättigheter.

Det finns en ljuspunkt ibland teplantagen, en positiv utveckling som skapat förutsättning för en annorlunda maktposition. På Shikapur tea garden har den kris som inträffade 2006när ägaren lämnade allt på grund av dålig lönsamhet vänts till framgång. När andra gårdar som övergavs medförde svältdöd och död genom förorenat vatten för många av dess innevånare så klarade sig Shikapurs arbetare ur krisen genom eget slit som visas på de klipp som det länkas till efter inlägget och med stöd från IUL (Lantarbetarnas globala fackliga organisation) som kommunal är en del av. Den stärkta maktposition som Shikapurs arbetare har idag består i det att de klarade att driva plantaget själva under de år som de var utan ägare, den nu nyligen av regeringen tillsatta ägaren till plantaget har inte samma tyngd i argumentet att lämna dem - de har erfarenhet som ger den självförtroende, de kan driva det själva om det skulle behövas. Fackets hjälp och arbetarnas heroiska insatser har reulterat i detta.

Filmer som berör ämnet; (Finns i fältet nedan)
-Vattensituationen på shikapur..
-Orättvisa!
-Resultatet av ödesåret 2006..

2 kommentarer:

  1. Nu får ni ta ett stort ansvar, det enda gänget som kom iväg...

    SvaraRadera
  2. Det är sant.. skicka gärna ett plan så vi kan komma hem :) Väldigt tråkigr att de andra grupperna inte kom iväg..

    SvaraRadera