lördag 17 april 2010

Renhållningsarbete



Lördagen den 17/4-10 åkte vi runt och tittade på hur renhållningsarbetet fungerar i Tirunelveli. Det har omoganiserat hela arbetet med att få bort soperna från gatorna. Förut så hade man soptunnor på gatorna som familjerna slängde sina sopor i, men det blev osanitärt. Eftersom det samlades en massa skadedjur som kunde sprida smitta. Då startade man ett projekt som innebar att hushållen fick sophämtning varje dag. Renhållningsarbetarna ringde i en klocka eller liknande, så att familjerna visste att det var tid för att springa ut med soporna
Renhållningsarbetarna kallas för sweepers och ligger väldigt långt ner på kastsystemet. Detta arbete går i generation till generation som många andra arbeten i indien. Mannen på bilden samlar ihop sopor från gatorna med en skrapa och cycklar sedan vidare för at försöka att hålla stade ren.
Under de senaste åren har arbetssituationen för sweeper arbetarna blivit bättre. För 20 år sedan hade de inga hjälpmedel för att hämta soporna.
Nu börjar förutsättingarna för unga att förbättras. Staden sattsar väldigt mycketpengar på att alla ungdommar ska få utbildning. Vilket kommer att resultera i en utveckling som redan startat i att vissa kommunen. Man har bytt namn från sweepers till street beautition. Vilket kommer att resultera i att renhållningsarbetet kommer att få/har fått en högre status, i en utvecklig som har/kommer att ta flera år.
Malin, Lotte & Pontus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar