måndag 19 april 2010

Vattenprojekt.



Vattenverket Lördagen den 17/ 4

Resan till vattenverket började i en liten buss med underhållning utan dess like. De började med att en dvd skärm kom fram och vi fick njuta av en indisk Bollywood produktion. Chauffören var väldigt på/stolt och visade gärna en 60-årig pop artist som var stor i Indien. Så nu kan ni förbereda er på en show ut dess like från oss på dansgolven hemma i Sverige igen.

Väl framme och ur den bilen med Indisk bas så besökte vi vattenverket som den britterna byggt året 1936. Vattenverket hade 12 arbetare uppdelat på två skift, en arbetsledare och en ingenjör.



De som arbetar på vattenverket bor ofta i närheten. Små hyddor eller enkla hus rymmer hela familjer. När vi besökte vattenverket var flera barn med sina föräldrar och vem vet? Dom här barnen kanske är nästa generations vattenverksarbetare?











Vi fick beskåda en karta på hela vattenverkets funktion och britterna hade satt ut 5 st brunnar som silar vattnet och som nu har nu blivit utökat med 2 nya. Vattnet trycks upp från brunnarna till pumpstationen som förs vidare 6 km till en trycktank som ligger på en höjd. Därifrån färdas vattnet naturligt 36 km till staden och samlas upp i en undervattenstank med volymen 1miljon liter. Som vidare transporteras ut till åtta andra mindre pumpstationer. Som fördelar ut vattnet till stadens befolkning.





I staden Tuticorin förbrukas ca 90 liter vatten per person dagligen, medan i Sverige så förbrukas det 400-500 liter per person dagligen. Detta kanske gör att man tänker en extra gång när man lämnar kranen på i köket eller fyller sitt badkar med antal liter vatten. =)




Malin, Fredrik, Charlotte, Pontus, Jenny och Emil =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar